Enterprise WiFi met Ruckus Wireless


Sinds 2004 zet Ruckus Wireless met zijn Smart WiFi-producten de WiFi markt op zijn kop. Ruckus levert oplossingen vanaf het stand alone accesspoint tot aan high-end enterprise-oplossingen. Ruckus specialiseert zich in het doorontwikkelen van WiFi en heeft hierdoor een uitzonderlijke goede prijs/kwaliteit verhouding bereikt.


Ruckus Wireless is een innovatieve WiFi leverancier van draadloze systemen voor de mobiele internetworking markt. Het bedrijf produceert en verkoopt een breed scala van indoor- en outdoor Smart WiFi producten voor mobiele operatoren, leveranciers van breedbanddiensten en ondernemingen over de hele wereld. Ruckus heeft een gepatenteerde, state-of-the-art draadloze technologie ontwikkeld welke WiFi-signalen rond obstakels en interferentie stuurt. Deze unieke mogelijkheid breidt signaalbereik uit en zorgt voor consistente en betrouwbare distributie van multimedia en diensten ten opzichte van standaard 802.11 WiFi. Oorspronkelijk is WiFi immers ontwikkeld als een eenvoudige en kostenbesparende technologie voor gebruiksgemak. Maar als men in deze tijd gebruik maakt van de traditionele WiFi-technologie voor real-time multimedia applicaties of voor grafische gegevens komen de problemen naar boven. Onderbroken video, onderbroken connecties en beperkt bereik is eenvoudigweg onacceptabel in het nieuwe tijdperk van streaming multimedia verkeer.

Voordelen van Ruckus Wireless

De basis van de producten van Ruckus ligt bij de gepatenteerde Smart WiFi Technologie. Smart WiFi is een collectie van vier unieke technologieën op het gebied van RF controle (BeamFlex), geavanceerde applicationaware QoS (SmartCast), geavanceerde beveiliging mechanismen (SmartSec) en veerkrachtige WiFi Meshing (Smart Mesh Networking). Dankzij de Smart WiFi Technologie worden interferentiebronnen beter omzeild en worden hogere doorvoersnelheden bereikt. BeamFlex is de technologie die Ruckus uniek maakt in zijn soort. Het is een intelligente antennetechniek die zorgt voor een maximaal signaal, een hogere doorvoersnelheid en een betere algemene netwerkcapaciteit. Het zorgt eveneens voor een optimaal gebruik van de MIMO-technologie voor 802.11a/b/g/n apparaten. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van een compacte antenne-array die bestaat uit meerdere elementen waardoor er in realtime verschillende unieke antennepatronen kunnen worden gevormd. Het systeem scant zo voortdurend de omgeving af en leert als het ware een ideale weg te kiezen waarbij zoveel mogelijk storingsbronnen actief kunnen worden vermeden.

Zo kan BeamFlex zorgen voor:
  • een toename tot 3x de performantie en bereik
  • 8x betere dekking
  • een stabiel draadloos netwerk dat geschikt is voor streaming video en VoIP
  • een maximale efficiëntie qua energiegebruik
  • het elimineren van storende elementen

De Ruckus ZoneFlex WLAN-productlijn bestaat uit radiofrequentie gecoördineerde apparatuur. Dit komt doordat de BeamFlex de WiFi-signalen in real-time automatisch stuurt in de richting van elke ontvanger en houdt de sigalen weg van storingsbronnen of interferentie. In tegenstelling tot omnidirectionele antennes, straalt BeamFlex niet constant in alle richtingen uit. Daardoor wordt de interferentie door aangrenzende accesspoints geminimaliseerd. De Ruckus ZoneDirector controleert de access points zodat deze niet meer handmatig moeten ingesteld worden.


De onafhankelijke Amerikaanse website Tom's Hardware heeft recent onderzoek gedaan naar de prestaties van toonaangevende fabrikanten van Wifi-oplossingen. Na uitgebreide bandbreedtetests bleek dat Ruckus Wireless een betere constante verbinding levert dan access points van andere merken. Uit deze test bleek dat de producten van Ruckus Wireless tot 10x betere prestaties leverden dan concurrerende merken.

Gezien het waanzinnige aantal draadloze apparaten zoals smartphones, tablets en laptops raken de meeste draadloze netwerken overbelast. We moeten omgaan met de nieuwe WiFi-problemen zoals interferentie en beperkt breik. Tegelijk moet de apparatuur een steeds hogere capaciteit kunnen bieden. Na uitgebreide bandbreedtetests blijkt dat Ruckus Wireless een snellere, stabielere en meer constante verbinding levert dan andere merken uit de test.

Het ZF 7363 accesspoint is door CRN bovendien onderscheiden met de prijs voor meest innovatieve product van 2011. Het verbaast ons niet dat dit access point zo goed uit de verf komt. Voor professionele WiFi kunt u echt niet meer om Ruckus heen.

Ook in het laatste kwartaal van 2011 is Ruckus Wireless blijven groeien in de WiFi markt. Gartner heeft Ruckus aangewezen als de snelst groeiende WiFi vendor in de Enterprise WLAN markt en Dell'Oro heeft Ruckus benoemd tot marktleider in de Carrier WiFi markt. Men verwacht deze snelle groei voort te zetten, aangezien de markt duidelijk aangeeft betrouwbare WiFi te willen met meer grotere capaciteit. Of het nu gaat om een hotel, school, ziekenhuis of mobiele operator, we zien telkens dat traditionele WiFi niet meer voldoet. De groei van Ruckus Wireless valt juist te verklaren door de bekende explosie van dataverkeer door toenemend gebruik van handheld apparaten.

Belgacom heeft enkele jaren geleden een overeenkomst afgesloten met Ruckus Wireless om de innovatieve technologie te koppelen met Belgacom TV, het digitale televisieaanbod van de telecomreus. Met de producten van Ruckus Wireless kan het kabelsignaal van digitale televisie via een WiFi-netwerk het hele huis of kantoor worden rondgestuurd. Dat is innovatief omdat WiFi normaal gezien helemaal niet geschikt is om videosignalen aan een hoge kwaliteit door te sturen.

De Ruckus Zoneflex accesspoints kunnen standalone werken maar de echte kracht van de Ruckus Wireless oplossing komt pas tot uiting wanneer gebruik wordt gemaakt van de centrale controller, de ZoneDirector. Deze zorgt voor een centraal beheer inclusief vele geavanceerde functies, zoals seamless roaming en loadbalancing. Enkele eigenschappen van de ZoneDirector 1100 zijn oa.:

  • Wireless switching
  • Eenvoudig centraal beheer
  • Tot maximaal 50 ZoneFlex accesspoints
  • Eenvoudige installatie (binnen de 15 minuten)
  • Loadbalancing
  • Seamless roaming voor bijvoorbeeld VoIP
  • Quality of Service (QoS)

Ruckus Wireless beschikt over een gamma van indoor en outdoor accesspoints. Daarbovenop zijn er ook nog wireless bridges verkrijgbaar, waarmee verschillende vestigingsplaatsen met elkaar kunnen worden verbonden.
De Zoneflex 7982 is het nieuwste model in de ZoneFlex serie. Het is voorzien van een interne 3 stream chipset (3 spatial antenna streams) en maakt gebruik van de MiMo-technologie. Hiermee worden doorvoersnelheden van maar liefst 450 Mbps per radio en dus in totaal 900Mbps behaald. Dit maakt de ZoneFlex 7982 ideaal voor veeleisend verkeer als High Definition IP Video, Voice (VoIP) en andere hoogwaardige datastreams. Bovendien kan de ZoneFlex 7982 tot 500 gebruikers voorzien van een draadloze verbinding zonder dat het netwerk 'down' gaat. Dit maakt dit access point ideaal voor conferenties en andere veeleisende netwerkomgevingen waar gebruikers vaak meerdere wifi-devices, zoals Smartphones en tablets, bij zich hebben.

Ruckus Wireless biedt kleine ondernemingen nu ook een gestroomlijnd, low-profile access point om een high-performance en betrouwbare 802.11n draadloos netwerk op te bouwen, met de best mogelijke prijs-kwaliteit verhouding op de huidige markt. De ZoneFlex 7321 kan eenvoudig wisselen tussen 2,4 Ghz en 5Ghz. De performance is verbeterd tot 4dB met transmit beamforming clients. Daarbij worden de prestaties verder verhoogt dankzij ChannelFly, de unieke kanaalselectie-techniek van Ruckus, die de capaciteit met meer dan 50 procent vergroot ten opzichte van andere fabrikanten.

Point-to-Point verbindingen

De kosten van kabelverbindingen en het aanvragen van vergunningen worden steeds hoger. Een draadloze verbinding om netwerken die zich in verschillende gebouwen of op verschillende locaties bevinden met elkaar te verbinden, is daarom een interessante oplossing. Deze point to point straalverbindingen kunnen steeds hogere bandbreedtes aan en ook grotere afstanden overbruggen. De enige voorwaarde is een goede zichtverbinding tussen de antennes. We spreken dan van "Line-of-Sight" en "Near-Line-of-Sight". Voor het aanleggen van een verbinding tussen twee panden zijn normaal gesproken een zender, een ontvanger, antennes, antennekabels en eventueel statieven nodig. De te overbruggen afstanden kunnen gaan tot enkele tientallen kilometers met hoge doorvoersnelheden.

Een Point to Point verbinding is in veel gevallen een ideale oplossing. Hotels of scholen met meerdere locaties of bedrijven met meerdere kantoorpanden zijn met een straalverbinding in staat om hun netwerken op een goedkope en veilige wijze met elkaar te verbinden. Voor camerabewaking in steden wordt vaak een beroep gedaan op deze technologie waarbij vanuit verschillende locaties de datastromen toekomen op één centraal punt, bijvoorbeeld in een torengebouw.